jom exchange link

Click kt banner bawah ni utk shopping di classywardrobe.com

Photobucket

visit our booth here :)

ask us here

ASK US HERE
Name:
Email Address:
Handphone No:
Question:

*Please check again your email and handphone no. We can't reply to u if u give us a wrong data. We will try our best to reply your question asap.

*To order, pls proceed to www.classywardrobe.com


This online form was provided by Freedback.

Sunday, January 16, 2011

Confined space

Salam readers,

Confined space?apa dia tajuk ni?owh entry kali ni bole tambah ilmu di dada ye. Ni general knowledge, kalau u all tau, bole guna utk keselamatan kita dan org yg kt sayangi. Hihi

Sy br abis exam confined space td, ada teori, oral n praktikal. Training oleh safety team MMHE and exam conducted by NIOSH.


Ni tmpt exam practikal. Kt pantoon Gumusut project. Gmbr curi2 di snap dr resting area :)

Confined space aka ruang terkurung ni dh mkn byk nyawa di Malaysia ni. Sbb? Kurang ilmu pengetahuan. Jd skrg, marilah tmbhkannya ye !


Ada 4 syarat utama utk ruang terkurung:
1) ruang yg direka bukan utk tujuan manusia bekerja di dlmnya (cth: dlm tangki minyak kapal utk simpan myk, bkn tmpt kerja)

2) ruang utk keluar masuk (entry and exit) terhad dan sempit. Cth: manhole: masuk dan keluar tempat yg sama. *manhole ni yg besi bulat atau 4segi biasanya kt jln raya tu)

3) muat anggota badan manusia utk melakukan kerja di dlmnya


4) atmosfera semasa masuk adlh sama dgn atmosfera normal.

Ditambah sgn syarat2:
1) ada atmosfera beracun atau mudah terbakar
2) ada chemical yg berbahaya
3) boleh menyebabkn kt terperangkap
4) ada hazard mekanikal (designnya curam etc)

Cth2 confined space: vessel, boiler, tangki minyak, pembentung, silo etc. Tp kalau bukan cth2 ni pn, if semua syarat dipatuhi, tempat yg anda rs selamat tu pn sebenarnya ruang terkurung yg x selamat!!

Utk masuk ke kwsn ini, kamu mestilah seorg yg berpengetahuan dan competant. Bukan sebarang2 je nk masuk tempat2 ni k.

Perkara utama yg kena ada:
1) gas detector - oleh org yg competant ye
2) ventilation -pengudaraan
3) permit to work/ prosedur kerja yg sah
4) PPE: personal protective equipment

Owh, tau x oksigen yg korang hidu selama korang hidup ni berapa percent?? Ok, catat kt kertas ye, or copy and paste ayat ni k. Udara yg kita hirup ni 21% oksigen, 79% nitrogen+ wap air etc. Tahap selamat oksigen: 19.5% hingga 23.5%
kurang drp ni,kena pakai scba (self contain breathing apparatus) or kalau kt laut, scuba (u=underwater)..kalau x, korang akn lemas, koma dan mati dlm masa beberapa saat shj.
Lebih drpd ni, bukan selamat ye, tp korang boleh terbakar senang2 je coz korang byk sgt oksigen. Kan oksigen tu bantu kebakaran!

A'haa, lg fakta menarik, korang tau x ms org scuba tu, tangki apa yg diorg galas berat2 kt atas blkg tu? Byk org ingat oksigen kn? Sy pun ingat oksigen..tp sbnrnya bukan. Ia adlh fresh air...iaitu sama dgn atmosfera yg kita hirup skrg. Berapa lama bole tahan 1 tong tu? Depends kt cara kt bernafas, if kita cemas je, or nafas kuat cam naga, x smpi 20 min dh habis. Jd berjaga2 semasa bernafas. Sila bertenang ye. Sama gak kesnya ngn yg dlm flight tu, yg kt hospital utk bantuan pernafasan dan sbgnya.


Harap dpt increase knowledge korang.

Thanks for reading this entry darling..

2 comments:

Asz Miza said...

hoho..i dlm project gumusut skang..;)under shell. tak dapat joined exam confined space sbb blm layak lg..hehe..

Fathi said...

ilmu dan info yg sgt bagus..esok ade interview dgn MMHE plak..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...